Veckans Kosttillskott – D-Vitamin

D-vitamin!

Body-Science-Wellness-VitaminD3+K2_960px

Stapelvara nr.2!
D-vitamin är något jag tar året om förutom de soligaste sommarmånaderna. D-vitamin är, likt Omega-3, något som har mängder med fördelar.

Innan vi dyker in på det så ska vi bena ut en grej. D-vitamin är inte en vitamin, det är ett steroidhormin.
Urklippt från wikipedia:

Ett sjätte besläktat system av besläktade hormoner är en grupp derivat av Vitamin D, fast rent kemiskt är dessa steroler snarare än steroider. Steroidhormoner verkar genom att de inducerar syntes av vissa proteiner, genom att inducera transkription av generna för dessa proteiner.

Så. ett litet sidospår avklarat 😉

Förebyggning av sjukdomar
Ett adekvat intag av D-vitamin har kunnat kopplas till förebyggande av en rad med sjukdomar, bland annat reumatism. Undvikt därför brist!

Högre nivåer av testosteron
Vid brist på D-vitamin så sjunker nivåerna av Testosteron. Detta för att, som jag skrev längre upp, D-vitamin är en typ av hormon och samspelar med de övriga hormonerna i kroppen. Din kropp vill alltid hitta en balans. Är någon halt låg så påverkar det de övriga.

Högre bentäthet
Risken för benbrott och övriga benskador minskar om vid ett adekvat intag.

Bättre humör
Vi alla har nog råkat ut för att humöret sjunker under de mörkare månaderna på året. Det händer oftast när nivåerna i kroppen sjunkit till ‘bristnivåer’. Ett tillskott av D-vitamin har även visat sig fungera mångdubbelt bättre än ljusterapi vid depression.

En hel del andra fördelar är ett starkare immunförsvar, lägre risk för cancer, bättre reglage av blodsockret.

Hur ser mitt intag av D-vitamin ut då?
Jag intar oftast 10.000IU varje/varannan dag.
För att undvika brist så ligger RDI, enligt livsmedelsverket, på 800IU. Däremot måste vi skilja på ODI (Optimalt Daglig Intag) och på RDI (Rekommenderat Dagligt Intag). RDI finns för att undvika brist, det betyder inte att det är den bästa doseringen.
Anledningen till att jag tar en mycket större dos är att jag har läst en hel del om att intag i den nivån har fler positiva effekt än ett lägre. Kroppen producerar även uppmot 10.000IU under en heldag i solen.
De få fall där D-vitamin förgiftning inträffat så spekulerar forskare på om det istället är brist på K-vitamin som egentligen är boven bakom. D-vitamin samspelar med K-vitamin i kroppen. Därför rekommenderar jag Body Science Wellness Series Vitamin D3 + K2.

Ett starkt tips är att ta din D-vitamin tillsammans med en måltid där fett ingår, D-vitamin är nämligen fettlösligt och tas inte upp annars. 5-10g fett räcker =)

Som alltid, sök och läs på själva!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s